Familiediner of Mediation?

Familie mediation

Op zich is het concept van Het Familiediner best okay. Het is altijd mooi om mensen die elkaar om wat voor reden dan ook niet meer willen zien of spreken, weer bij elkaar te brengen. Want dat is wat er gebeurt in een aflevering van het Familiediner. De familieleden die in een langdurig conflict verwikkeld zijn, worden met behulp van een derde (vaak eveneens een familielid) en Bert van Leeuwen (de presentator) tijdens een familiediner weer bij elkaar gebracht.

Meestal gaat het om een conflict dat al jaren speelt. In de loop der tijd is al heel veel gebeurd en dan ineens is er de druppel. De druppel die de emmer doet overlopen. De situatie escaleert en de breuk is een feit. En hoe langer de breuk bestaat, hoe moeilijker de weg terug.

Het is dan eigenlijk heel fijn dat er iemand in de familie is die zich deze situatie aantrekt. Die probeert het conflict vlot te trekken, zodat beide partijen weer on speaking terms komen.

 

Het is alleen wel jammer dat het conflict niet wordt besproken en opgelost. Natuurlijk is het mooi als mensen kunnen vergeven en vergeten, maar voor het oplossen van een conflict is het vaak beter als je begrijpt wat die ander beweegt.

Waarom zeggen mensen de dingen die ze zeggen?

Waarom kwetsen mensen elkaar willens en wetens?

Niet omdat we intens gemeen of gewetenloos zijn, maar omdat er ergens iets zit of iets is gebeurd wat ons woedend maakt. En meestal is dat niet de directe aanleiding van het conflict, maar wel de voedingsbodem. Situaties en uitlatingen en misverstanden en narigheid stapelen zich op en dan opeens, door een schijnbare futiliteit, barst de bom: “Jij bent een hufter en ik wil je nooit meer zien”.

En inderdaad, deze situatie kan jaren voortslepen. En hoe je ook je best doet om te veinzen dat het je niks doet; het conflict vreet aan je. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Hoe mooi is dan de handreiking van iemand die jou en je conflictpartner onder het genot van een etentje de ruzie laat bijleggen. Zand erover! Maar de praktijk is weerbarstig. Vaak zie je zelfs in de uitzending het vuurtje al weer oplaaien. Het onderwerp van de ruzie wordt zorgvuldig vermeden. De angel is niet uit het conflict!

 

Met mediation gaat het anders. Zand erover is okay, maar begrip is beter. Want als je begrijpt hoe de conflictsituatie in het verleden ontstaan is, kun je daar in de toekomst beter of anders mee omgaan. Of dergelijke situaties vermijden.

Dus ik zou zeggen: eerst naar de mediator, dan komt het diner vanzelf.

Bepaal zelf het belang van de relatie. Luister naar elkaar, onderzoek waar het fout ging, en los samen het probleem op. Op deze manier help je het conflict blijvend de wereld uit. Je kunt als het ware met een schone lei beginnen. Zonder gedoe uit het verleden. Zodat de relatie opnieuw een echte kans krijgt.

 

 

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *