Alle conflicten de wereld uit!

Conflicten de wereld uit

Conflicten hebben een enorme impact op het leven van mensen. Conflicten in kleine kring, tussen echtelieden of familie of zakenpartners of vrienden en vriendinnen. Maar zeker in nationaal of internationaal verband is de impact van een conflict immens. Op elk individu dat zich binnen de grenzen van dat conflict beweegt. Het wereldwijde landschap wordt gekenmerkt door conflicten, oorlog en terreur.

In Irak is een conflict (oorlog) door de grote opmars van Islamitische Staat (IS) en sektarisch geweld tussen soennieten en sjiieten. Ook in Syrië heeft IS de touwtjes in handen, als gevolg van de chaos na de opstand die was bedoeld om president Assad af te zetten. Sinds de aanslag op het WTC in 2001 is er over de hele wereld sprake van terrorismedreiging. In Noord-Korea voert Kim Jong-un nucleaire testen uit, uit ongenoegen tegen de internationale gemeenschap. Iran onderhandelt met de Veiligheidsraad en de Verenigde Naties over zijn nucleaire plannen. Er speelt een territoriaal conflict in de Zuid-Chinese zee met betrekking tot olie- en gas voorraden. Afghanistan is politiek instabiel; bij een eventuele opmars van de Taliban is de tijdelijke rust verleden tijd. Rusland annexeert de Krim en Poetin installeert de Russische Volksrepubliek in Oost Oekraïne. En de vrede tussen Israël en Palestina is opnieuw ver weg. Kortom; de wereld is een grote brandhaar

Bij al deze conflicten zijn mensen betrokken. Bij veel van deze conflicten is de situatie voor de burger nog draaglijk genoeg om het land niet te ontvluchten. Maar deze mensen leven wel onder de permanente terreur van de dreiging. De dreiging dat de situatie ontploft.

Als wij ’s avonds naar het Journaal kijken, is moeilijk voor te stellen wat deze conflicten voor mensen betekenen. En ook de aantallen mensen die getroffen zijn door conflicten spreken niet direct tot de verbeelding. Een getal is abstract. Het besef dringt maar matig door. Totdat je er een gezicht bij ziet. Een mens van vlees en bloed. Een kind, een man, een vrouw, een vader, een moeder, een zoon, een dochter. Mensen die hun land wel ontvluchten. Mensen die met hun kinderen op de arm en een plastic tas met de meest dierbare bezittingen die zij kunnen dragen de halve wereld over zwerven, om ergens een plekje te vinden waar zij welkom zijn. Die met hun gezin, soms met hele kleine kinderen, grote gevaren trotseren in de hoop op een veilige plek. Waar ze het gewone leven weer kunnen oppakken. Een leven zonder conflicten. Gewoon een heel normaal leven, zoals wij dat allemaal graag willen.

Alle mensen die momenteel voor de poorten van Europa staan in de hoop te worden opgenomen door een gastvrij land, zijn slachtoffer van een conflict. Zij zijn niet de oorzaak van het conflict. Zij hebben vaak gewoon domme pech; zij zijn geboren in een land waar vrede niet vanzelfsprekend is en waar conflicten niet door middel van dialoog worden opgelost, maar door geweld. Geweld waar zij hun gezin en zichzelf niet nog langer aan bloot durven stellen. Wij moeten deze mensen helpen met voedsel, zorg en onderdak. Maar wij moeten er ook voor zorgen dat de conflicten waar zij het slachtoffer van zijn, worden opgelost. Zodat deze ellende mensen bespaard kan blijven. Daarom moeten alle conflicten de wereld uit. ‘Kleine ‘ conflicten, grote conflicten en hele grote conflicten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *